Hallituksen uudet jäsenet 2020

/

Toimittaja Olli-Pekka Pitkäjärvi haastatteli uudet hallituksen jäsenet. Heiltä kysyttiin seuraavat kysymykset:

1. Nimesi, työnantajasi ja nykyinen työtehtäväsi. Työskenteletkö yritysten vai yksityishenkilöiden kanssa?
2. Oletko ollut aiemmin luottoalan tehtävissä vai ehkä aivan muulla alalla?
3. Oletko ollut pitkään yhdistyksen jäsen, onko sinulla aiempaa kokemusta toiminnasta esim. eri toimikuntien kautta?
4. Miten yhdistyksemme tulisi osallistua luottoalan koulutukseen
5. Kuinka elinvoimaisena näet yhdistyksemme? Kuinka varmistamme jäsenkunnan tyytyväisyyden?
6. Näetkö joitain ajankohtaisia ongelmia luottoalalla?
7. Mitä luottomies-rivijäsen toiminnalta odottaa? Kuinka hallitus-/ toimikuntatyössä voi asiaan vaikuttaa?
8. Hauska luottomiesmuisto?

Simo Juntunen (Puheenjohtaja)

Olen Simo Juntunen, syntynyt Kainuun korvessa kovilla pakkasilla, heinäkuussa. Helsinkiin olen tullut 2017 joten murteeni hauskuuttaa edelleen. Työskentelen nimikkeellä Head of Sales, yrityksessä Suomen Asiakastieto Oy.

Olen liittynyt luottomiehiin 2019 käytyäni luottotutkinnon, joten pitkä sitoutumiseni on vielä aivan alussa. Vuoden 2019 alusta lähtien tulen toimimaan luottomiesten hallituksen puheenjohtajana.
Kuten ensimmäisissä kokouksissamme totesimme, haluamme olla vaikuttaja ja yksi tärkeä asia tämän edistämiseen on luottoalan tunteminen ja sitä kautta koulutusten ja tilaisuuksien järjestäminen.

Totesimme että yhdistys on hieman stabilisoitunut uusien jäsenten hankinnassa, ja tämä tulee olemaankin yksi tärkeimpiä tehtäviämme nykyiselle hallitukselle. Kuitenkin ennen kun voimme odottaa jäsenmäärämme kasvavan, on meidän tunnistettava yhdistyksemme hyödyt yksittäiselle jäsenelle. Tämä työ on nyt aloitettu vision ja strategian rakentamisella, uskon että hyvin pian osaamme tuoda ja kertoa mitä konkreettista hyötyä yhdistyksemme jäsenilleen tarjoaa, tämä on mielestäni elinvoimaisen yhdistyksen ehto.

Haluan loppuun vielä todeta, kun ensimmäisen kerran osallistuin luottomiesten seminaariin joka järjestettiin Tallinnassa 2019, innostuin todenteolla yhdistyksestä. On todella hienoa nähdä että on näin ystävällinen, hauska ja rennolla asenteella oleva joukko. Olen enemmän kuin ylpeä saadessani olla mukana, kiitos!

Jonna Harkin

Olen Jonna Härkin ja työskentelen Atradiuksessa Global tiimissä Associate Account Managerin roolissa. Atradiuksessa olen työskennellyt luottovakuuttamisen parissa melkein vuoden verran. Ennen Atradiusta työskentelin kahdeksan vuoden ajan eri tehtävissä OP Osuuskunnan eri osuuspankeissa, viimeisimpänä OP Helsingissä asiantuntijapäällikkönä.

Luottomiehissä olen myös tuore jäsen viime vuodesta alkaen. Hallitukseen lähdin mukaan erittäin innokkaasti! Kokemusta luottomiehissä toimisesta ei siis vielä kertynyt paljon, mutta intoa riittää paljon! Toimin hallituksessa kansainvälisten asioiden parissa, ja yhteistyössä Vesa Turusen ja toimikuntien avulla pyrimme järjestämään vuonna 2020 luottomiesten jäsenille kattavat seminaari sekä webinaaripalvelut jäsenistöä kiinnostavista aiheista.

Luottomiehet ry on erinomainen asiantuntija yhdistys, joka vastaa palveluillaan muuttavan toimintaympäristön koulutus- ja asiantuntijatarpeisiin. Tavoitteena onkin vahvistaa tätä yhdistyksen peruspilaria ja pysyä aktiivisena, aikansa hermolla olevana asiantuntija yhdistyksenä! Tähän tarvitsemme paitsi innostunutta hallitus- ja toimikuntatyöskentelyä, myös jäsenistömme toiveita yhdistykselle.

Jotta voimme järjestää jäsenistölle hyödyllisiä palveluita, tulemme kysymään tähän myös jäsenistön toiveita ja mielipiteitä. Lisäksi tavoitteena on lisätä viestintäämme Luottomiesten LinkedIn sivustolla, Luottolinkki lehden päätyttyä viime vuonna. Pyydämmekin siis kaikkia jäseniä seuraamana LinkedIn sivustoa ja osallistumaan keskusteluun! Esimerkiksi kevätiltamien päivä julkaistiin LinkedIn sivustollamme, ja ilmoituksessa voit esittää myös toiveita erinomaisen illan toteuttamiseksi!

Osallistuin viime vuonna niin aamiais- kuin syysseminaariin ja molemmat olivat mielestäni hyvin järjestetty! Hauskin luottomiesmuistoni on ehdottomasti Tallinaan syysseminaarista, jossa kattavien puheenvuorojen lisäksi myös laulu raikui karaoken muodossa!

Tero Kantelinen

Olen työskennellyt Intrumilla erilaisissa tehtävissä reilun 10 vuotta. Viimeisimmät viisi vuotta ole keskittynyt erityisesti sopimusoikeudellisiin kysymyksiin ja uudempina aluevaltauksina ovat rahanpesuntorjunta ja tietosuoja. Asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa käytävien neuvotteluiden perusteella luottoalaan liittyvät haasteet ja tarpeet tulevat esille useilta eri aloilta, minkä seurauksena ala on tullut laajalti tutuksi eri näkökulmista. Olen työni puolesta päässyt myös useamman kerran luennoimaan luottoalaa ja saatavien hallintaan liittyvistä aiheista eri foorumeilla.

Luottomiesten jäsen olen ollut jo useamman vuoden ja tänä aikana olen osallistunut aktiivisesti yhdistyksen lakitoimikunnan toimintaan, toimien viimeiset pari vuotta toimikunnan puheenjohtajana. Näen lakitoimikunnan rooli yhdistyksen toiminnassa erityisen tärkeänä, koska se on foorumi, jonka kautta voimme suoraan vaikuttaa luottoalaa koskevaan lainsäädäntöön lausumalla eri lainsäädäntöehdotuksista. Hallituskauden aikana tahdon edelleen jatkaa lakitoimikunnan jäsenenä ja lausua tulevista lainsäädäntömuutoksista.

Yhdistyksen vaikutusmahdollisuudet ovat riippuvaisia sen jäsenistöstä ja tulevaisuudessa yhdistyksen pitäisi pystyä tarjoamaan entistä paremmin koulutusmahdollisuuksia ja mielenkiintoisia seminaareja jäsenistölle. Tällä saamme toimintaamme mukaan uusia jäseniä ja voimme myös aktivoida nykyisiä jäseniä tarjoamalla enemmän tapahtumia.

Omat kokemukseni yhdistyksen toiminnasta ovat sisältäneet sopivassa suhteessa viihteellistä verkostoitumista sekä asiapitoista vaikutustoimintaa. Uskon että tämä ei tule hallituskaudella muuttumaan, vaan saa vaan uuden, entistä tiukemman, vaihteen päälle.

Otto Koikkalainen

1) Otto Koikkalainen, OP Osk , Tiimipäällikkö. Tiimini tekee perinnän ja luotonvalvonnan töitä OP-Korttiyhtiö Oyj:lle, OP Yrityspankki Oyj:lle ja Pohjola Vakuutus Oy:lle. Työssäni työskentelen siis niin sisäisten kuin ulkoisten asiakkaiden kanssa. Ulkoisissa asiakkaissa on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.

2) Olen ennen nykyistä työtäni työskennellyt 4 vuotta Lemminkäisellä/YIT:llä taloushallinnossa tiimipäällikkönä ja siellä vetänyt myyntilaskutusta, luotonvalvontaa ja maksuliikennettä. Sitä ennen työskentelin 4 vuotta OP Ryhmässä maksuliikenteen esimiestehtävissä.

3) Olen muistaakseni ollut 3-4 vuotta jäsenenä, Lemminkäisen vuosilta perua. Tiimissäni oli monta aktiivista Luottomiesten jäsentä, jotka houkuttelivat minutkin jäseneksi. En ole ehtinyt hirveästi olla mukana toiminnassa ruuhkavuosien takia. Minulla on 2 -ja 5 -vuotiaat pojat.

4) Mielestäni meidän tulee olla aktiivisia luottoalan koulutusten järjestämisessä sillä koen, että edustamme laajasti luotonvalvonnan ja perinnän toimintakenttää. Miten se käytännössä toteutetaan, niin onkin hyvä kysymys. Luottotutkinto on erinomainen ja kehuttu tutkinto, joka omassa mielessäni ainakin nostaa henkilön mielenkiintoa esim. rekrytoinneissa. Mutta koen, että esim. yliopisto/korkeakoulu kentälle meidän tulisi panostaa myös. En muista omista laskentatoimen ja rahoituksen pääaineopinnoista, että siellä olisi ollut mitään luotonvalvontaan/luotonhallintaan liittyvää kurssia/luentosarjaa.

5) Mielestäni yhdistys toiminnassa aina on tiettyä kausivaihtelua ja Luottomiehet ry ei poikkea siinä millään tavalla. Haastavinta onkin saada se aktiivisuus pysymään yllä läpi vuosien. Monesti käy niin, että kun tietty aktiiviporukkaa siirtyy ”eläkkeelle” niin kapulan vaihdossa voi käydä, niin että tietty laskukausia alkaa. Nyt mielestäni ”pöhinä on hyvä ja meillä on dynaaminen porukka hallituksessa. Nyt täytyy vain siirtää se energia jäsenistöön ja se mielestäni toteutuu mielekkäillä tapahtumilla ja siellä ennen kaikkea hyvillä puhujilla/aiheilla.

6) Ylivelkaantuminen on selkeä haaste. Ja pankkilaisena sitä näkee vielä hyvin laajasti. Positiivinen luottorekisteri olisi erittäin tervetullut keino hillitä velkaantumista ja sitä kautta saada suomalaiset säästämään. Eli päättömän kulutuksen turhuudesta kohti kestävää säästämistä ja kohtuullista kuluttamista. Se palvelee pitkällä aikavälillä niin luotonantajia kuin velallisia.

7) ”Rivijäsen” toivoo varmasti hyviä keskustelufoorumeja ja kontakteja kollegoihin muissa yrityksissä mutta myös ennen kaikkea ajantasaista koulutusta ja informaatiota lakimuutoksista yms. Me voimme vaikuttaa siihen käyttämällä verkostojamme ja kontaktejamme erinomaisten puhujien/kouluttajien saamiseen tilaisuuksiimme.

8) Viime syksyn syysseminaarista välittyi välitön ja rento sekä osallistuva henki. Harmillisesti en voinut jatkaa matkaa Tallinnaan.